KOPI|BUKU|PUISI 38


Bismillah.
Kopi | Buku | Puisi
Bila dah dapat kubikel sendiri, seronok pulak nak dekorasi. Hihihi

Bila dah dapat kubikel sendiri, seronok pulak nak dekorasi. Hihihi

Kopi | Buku | Puisi– terlalu sinonim dengan diri sendiri dalam menikmati fasa ber-hibernasi. Ah introvert pasti tahu ungkapan lain dari fasa hibernasi adalah ‘mengurung diri untuk proses re-charge social battery’

 

****
‘I nak tengok bila Amalia buat emel nanti, dia membebel macam mana.’


Pertanyaan itu membuat saya tersenyum. Reply email daripada klien adalah satu pekerjaan yang sangat la stress pada hemat kebanyakkan ofismates yang senior. Perbualan kami tadi didengari oleh dua orang lagi rakan sekerja yang berada di sebelah menyebelah.

Dia menyambung lagi, ‘Kalau you stress, you membebel ke you diam?’

Untuk menjawab pertanyaan tulusnya itu, pada mulanya saya hanya tergelak sopan sambil tangan ligat menekan keyboard. Namun, belum sempat saya menjawab, senior officer mencelah, ‘Amalia akan baling barang. Dia nampak je diam macam tu. Sekali mengamuk, habislah.’

Saya merespon dengan ukiran senyuman yang terkedu. Tak sangka saya dikenali sebagai seorang pendiam di mata mereka. 😂
.
.
***
.
.
Lagi beberapa hari genap 6 bulan saya bekerja dan juga memegang title Fresh Graduate. Kata kawan, nak buang tittle ni sekurang-kurangnya dua tahun bekerja di tempat yang sama. Dan saya pula ada beberapa bulan lagi sebelum kontrak setahun di tamatkan. 😌


Masih dalam kata dua untuk menyambungnya setahun lagi atau cukup disini sahaja.

Walau apa pun, ketika zaman belajar, yang paling kita perlukan kerajinan dan kesungguhan dalam mengejar cita-cita. Di zaman bekerja pula, di tambah satu lagi elemen yang tidak kita dapati secara praktikal dalam subjek-subjek akademik, iaitu kecekapan. Dalam kecekapan ada kepantasan dan ketepatan.

Malas dan rajin pula bakal menentukan kita seorang pekerja yang berdedikasi atau suka curi tulang. Nak lagi sentap–rajin dan malas juga sebagai indikator subjektik untuk menilai pekerjaan kita itu nanti memberi keberkatan ataupun tidak kepada kita.

Sebagai seorang anak dari ibu yang bekerjaya, sejak dari kecil saya melihat tauladan secara tidak langsung dari mama–bagaimana sepatutnya sikap kita dalam bekerja.


‘Buat kerja tok cak duh gini la rupa die.’

Begitulah bebelannya kepada saya untuk setiap kali kerja yang saya lakukan tidak mencapai ‘standard‘nya 😂

***

Baiklah.

Belajar dan terus belajar. 😋

Okey. Sekian kisah Kopi | Buku | Puisi untuk kali ini.

#heroinsays
#memeluksempurna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s