Detik detik


Bismillah. (Detik jam 10.25 malam bertarikh 19 Julai 2014)

Kira-kira Ramadhan cuma tinggal hanya beberapa hari saja lagi.
Aku pula macam biasa masih struggle dengan diri sendiri.
Setelah malas semakin bertubi-tubi menekan segala kemahuan aku lagak macam dia saja tuan.

Cuti panjang semester pun sudah lama sejak hampir 2 minggu yang lalu. Pun langsung aku tak mulakan apa apa. Begitulah pusaran yang sama.

Dua nikmat yang sama seringkali dilepas pandang begitu sahaja.

Dalam hidup seorang manusia, mahu tak mahu perlu akui, yang ada masa-masa–malah hampir setiap masa–kita sebenarnya banyak bertarung dengan sendiri sahaja.

Kadang-kadang kita dibantu dengan semangat berkobar-kobar. Malangnya banyak keadaan, kita lebih selesa untuk di ‘tewas’kan daripada mengekalkan iltizam itu.

image

Enggan diberi title Loser oleh diri sendiri, aku mulakan langkah kecil. Buat mind map untuk setiap chapter buku yang aku baca. Kita tengok berapa lama ia mampu bertahan.

Okey aku tahu ini hanya kerja budak nerd. -__-

Tapi biarkan saja aku begini.
Janji aku bahagia dengan cara aku sendiri.

The biggest step always begin with the smallest one.

Dua perkara yang perlu di elakkan jika mahu memulakan sekecil-kecil langkah iaitu don’t procrastinate & don’t be lazy too much–jangan duk malas sangat. 

Semoga membantu. 🙂
In fact,  I realise that its actually helpless.

Hargai jua detik-detik terakhir ini.
Kerana tiada lah kita diberi kuasa supernatural untuk menjangkau masa hadapan.

Maka katakan saja, ini yang terakhir buat kita.
Semoga Allah menerima segala amal ibadat kita dan menjadikan kita sebaik-baik manusia soleh serta di ambil nafas kita dalam keadaan Dia redha dengan kita.

Sekudus cinta.
Nur Amalia Juhari
Sang Unik yang entah berapa kali jatuh demi membangunkan diri sendiri.

#prayforGAZA
#prayMH17
#bukansekadarhashtag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s