Oh, psikiatri (5)


Bismillah. 🙂

 

Surah An Najmu (39-41)

Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang diusahakannya;

Dan bahawa sesungguhnya usahanya itu akan diperlihatkan (kepadanya, pada hari kiamat kelak);

Kemudian usahanya itu akan dibalas dengan balasan yang amat sempurna;

Dan bahawa sesungguhnya kepada hukum Tuhanmu lah kesudahan (segala perkara);

 

____________________________

‘Aduih, mana ni kedai dua ringgit?’

 

Getus hati kecil saya sambil menahan terik mentari dengan tapak tangan. Kaki pun sudah lenguh kerana asyik ulang alik dari jalan yang sama. Memang ternyata lemahnya topografical map seorang wanita cun ini. Alahai~ ngeh2.=p

Alhamdulillah, akhirnya jumpa jugak. ^_^ sebenarnya tak jumpe pon. P masuk kedai lain.Yang harganya RM2 jugak. Kebetulan.

 

 

Saya, berus gigi dan pisau pencukur!

 

Semata ingin menjejaki seikat bundle berus gigi dan pisau pencukur yang berharga RM2  saya dan teman-teman meredahi bandor Muor selama dua jam. Nasib baik ketemu jua. -wanna say Alhamdulillah again-

 

Yeah, dua bahan itulah bakal pelengkap aktiviti Personal Hygiene bersama pesakit mental saya for dis week. Agenda terbesar yang sudah lama tertangguh. Hoho.

 

*Untuk mereka yang tertanya-tanya atau mahu tanya atau malas nak tanya atau malu nak tanya :

 

Aktiviti Personal Hygiene ini adalah salah satu treatment Occupational Therapist kepada pesakit psikiatri. As a normal people, of course it is the most important part that we never want to skip in every single days. Either orang yang duduk kat afrika or antartika memang konfem tak kan skip punya. Personal Hygiene includes washing ur face(for guys : shaving ur beard) and brushing ur teeth. 

 

So, why Personal Hygiene is one of our treatment? Kerana orang yang mengalami penyakit mental (cth : Schiophrenia) selalunya akan mengabaikan fingsi-fungsi ADL (activity daily living) termasuk Personal Hygiene mereka. 🙂 Dan itulah yang membezakan kita dan dia. Kan? Kan?

 

Jadi, untuk part psikiatri ini, Occupational Therapist bertindak untuk retrain balik ADL/IADL diorang as well as their work. 😀

 

Beli-beli!!!

 

Seminggu yang lepas selama dua hari, saya mengeskot dua orang pesakit mental lelaki menjual keropok dan pisang untuk sesi Job retraining. Alhamdulillah, agak laku jugak jualan kami walaupun ada yang seakan ingin melarikan diri apabila pesakit saya mendekati mereka. Alahai~

 

Okey, as I mention above :

 

Jadi, untuk part psikiatri ini, Occupational Therapist bertindak untuk retrain balik ADL/IADL diorang as well as their work.

 

Salah satu rawatan effektif kepada pesakit mental selain memberikan mereka obat-obatan, memberi KERJA juga dapat membantu mereka pulih sebaiknya.

 

Emm, mungkin kita dalam kehidupan serba serbi normal ini kurang mengambil cakna kepentingan dan kelebihan dalam bekerja. Yang kita tahu adalah mengira cuti dalam kalendar setiap tahun. =P

 

With job or work, seseorang itu mampu untuk mengembalikan dan meningkatkan dia punya self concept, self actualisation, confident level as well as socialisation with others. Dan most of them are very lacking for those part. 🙂

 

Oh, ia bukan semudah yang disangka kerja eskot-mengeskot ini!

 

2 Minggu berbaki.

 

Hanya ada dua minggu sahaja lagi bakal saya tempuh. Semoga dua minggu terkehadapan ini dapat saya kutip betul-betul manfaatnya. -ameen-  ^_^

 

 

praktikal muor

Tiga therapist in the making. Action!

 

Advertisements

5 comments

  1. Sekarang pun dah rajin buat ‘striketrough’ text dah ye… Rasanya kamu dah terjangkit dengan pesakit ni… Ow… Satuuu je lagi~ Hehehehe

    Hygiene includes washing ur face(for guys : shaving ur beard).

    Lelaki Muslim tak shave beard… Muslim trim mustache je. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s