Err ..


Bismillahirrahmanirrahim.

Saya itik atau saya ayam?

‘Err ..’

Saya terlopong. Ligat kepala berfikir macam mana nak memudahkan.

‘Macam ni ye Aunty, kaki Aunty tu bengkok macam ni..’, jelas saya sambil menunjukkan contoh. Terkial-kial nak memusingkan kaki dalam position inversion dan eversion.

Namun, Makcik tu masih lagi tidak memahami. Blur. Nasib baik ada kawan yang berbangsa india. Cepat-cepat dia translatekan dalam bahasa tamil. Ketika itu, saya cuma berbahasakan SENYUM sebagai tanda betul sambil menolog dalam hati, ‘macam tu la makcik yang saya bagitahu tadi..’

______________________________________

YAKIN

Saya yakin, jika di Kelantan, saya pasti tidak akan menemui kes-kes bahasa seperti di atas. Mana taknya, tak kiralah mereka itu berbangsa Melayu ke, Cina ke mahupun India, mereka tetap akan berbahasa dalam satu bahasa iaitu bahasa Kelantan. Kan senang!

Namun, tidak di negeri luar Kelantan. Saya turut yakin saya pasti ada masalah dalam berbahasa. Jika dulu di Kedah, kebanyakkan patient adalah dari bangsa Cina. Dan sekarang di Penang, belambaknya patient dari bangsa India. Cukup senang seandainya mereka dari education person. Speaking je terus. [Walaupun broken English. Janji Faham. Eheh!] Yang jadi masalah, apabila mereka langsung tak dapat faham tutur kata Melayu. Hairan juga saya sedangkan mereka sememangnya penduduk tetap Malaysia lebih 40 atau 50 tahun!

MUNGKIN

Oh, mungkin juga saya terlalu SKEMA dalam berbahasa Melayu. Err, saya memang suka memilih untuk berbahasa dalam tutur kata tatabahasa yang betul.

* * * *

Selalunya dialek mereka macam ini :

Aunty nama ape?’

‘Ini hari belum makan ka?

‘Itu kain, Uncle ada balut ka kasi cantik ini punya kaki?’

* * * *

Dan yang saya pulak macam ini :

‘Siapa nama Aunty?’

Aunty dah makan ke belum?’

‘Kain ni, Uncle kena balut tau dekat kaki yang ni. Nanti baru cantik!’

Dan saya dapati mereka merenung saya dengan muka BLUR dan mata mereka kelihatan bercahaya. Oh, saya tahu mereka tidak faham. Ades. T.T

TAHU

Saya dapat rasakan kalau lah saya tahu untuk berbicara dalam bahasa ibunda mereka, InsyAllah akan mudahlah sesi rawatan saya. Ini tidak, kalau tak terkial-kial cari tatabahasa yang mudah, mesti tercungap-cungap menunjukkan isyarat tangan.

Barulah sekarang ini saya AMAT merasakan sebegitu penting untuk mendalami BAHASA-BAHASA lain. T.T

______________________________

Bicara saya yang hanya mampu tersenyum 🙂 KELAT :

Menambahkan lagi kefahaman saya mengenai ayat ini –

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Al Hujurat:13)

Saya nak belajar BAHASA TAMIILL ! ! !

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s